1 9 8 4 . d k

Hvad er truslerne


Tjekliste
Fysisk sikkerhed
Firewalls
Virus
- Antivirus
- Virus hoaxes
Sikker e-mail
- Filtyper
Spyware
Sikker surfing
Sikker sletning af data
Gode passwords
Opdatering af programmer
Social engineering
- Forholdsregler
Databaser
Undgå spam
Følsomme oplysninger over nettet

Links
Søg
Arkiv
BESKYT DIG SELV

Virus - vigtigt


I det følgende benyttes termen "virus", hvor andet ikke er angivet, som samlebetegnelse for følgende begreber:
Virus: En programkode, der kan replikere sig selv og som vedhæfter sig andre programmer eller dokumenter. Har ofte, men ikke altid, ødelæggende virkning. De mest almindelige vira er file-infectors, boot-sector vira og macro-vira.
Orm: En orm er selvreplikerende, men hæfter sig ikke på filer. Orme gør størst skade ved at optage systemressourcer.
Trojansk hest: En trojansk hest er er et program, der skjuler sig i tilsyneladende harmløse programmer eller data, men som, uden brugerens vidende, kan ødelægge data, replikere sig selv eller give adgang til et system udefra.
Øvrige ondsindede programmer: Husk at enhver 12 årig kan skrive et program, der sletter alt på din harddisk.

Specielt i den seneste tid er antallet af virus-angreb pr. mail eksploderet.
Vira har som regel et eller flere af følgende formål:
1. Videresende sig selv via mail.
2. Ødelægge filer på modtagerens pc og evt. netværk.
3. Opfange og videresende private oplysninger fra modtagerens pc eller færden på nettet.
4. Åbne "bagdøre" til modtagerens pc og evt. netværk.
5. At sprede skræk.

Ad 1. Videresende sig selv via mail.
Microsoft-produkterne Outlook og Outlook Express, samt Internet Explorer i sammenhæng hermed, er kendt for at være et yndet mål for virusskabere. Det er der to hovedformål med. For det første er de nævnte produkter utroligt udbredt, og der er derfor en enorm spredningseffekt. For det andet er produkterne forholdsvis ofte ramt af sikkerhedshuller pga. de mange indbyggede muligheder.

Langt de fleste vira, du modtager via mail, kommer derfor fra en Outlook-pc, der er blevet inficeret automatisk via en mail. Ofte uden den oprindelige modtager har gjort noget selv. Du vil altså modtage en virus fra en person, du ellers har tillid til, idet den blot er blevet spredt automatisk via et adressekartotek eller via opsamlede adresser fra tidligere korrespondance.

Et tilpas veltilrettelagt virusangreb er på den måde i stand til at lægge selv meget store mailservere ned. Og i danmark har vi da også set eksempler på, at store internetudbydere har måttet lukke for alle e-mails i en periode. Blot fordi en enkelt virus blev ved med at sende sig selv videre.

Ad 2. Ødelægge filer på modtagerens pc og evt. netværk.
En virus vil ofte, men langt fra altid, kunne ødelægge dine filer helt eller delvist. Nogle vira sletter filer, andre omdøber eller ændrer, medens de allerværste kan ødelægge din pc så grundigt, at der skal købes nyt hardware.

Ad 3. Opfange og videresende private oplysninger fra modtagerens pc eller færden på nettet.
En virus vil ofte have til formål at gøre virusmageren i stand til at opsnappe dine private oplysninger. Det kan være ved at give adgang til filer, ved at opsnappe mails, logge internettrafik, videresende passwords, kreditkort-information osv.

Dette sker helt uden din viden, og kan være en særdeles ubehagelig oplevelse, hvis det overhovedet bliver opdaget.

Ad 4. Åbne "bagdøre" til modtagerens pc og evt. netværk.
I cracker (hacker) kredse er det ikke altid økonomiske motiver, der ligger bag begåede ulovligheder. De største helte i disse kredse, ar de crackere, der har kunnet bryde ind i de vigtigste servere eller lægge flest muligt maskiner ned.

Til dette formål skal en cracker ofte bruge en mængde maskiner rundt omkring på nettet. Således kan han "fjernstyre" inficerede maskiner til at angribe andre maskiner på nettet. Og på den måde opnås en pyramide effekt, der kan give ham enorme ressourcer til rådighed.

Endvidere kan en "bagdør" på en maskine selvfølgelig bruges til angreb på maskinen selv eller netværket maskinen befinder sig på.

Vira af denne type kaldes retteligen Trojans (trojanske heste).

Se et eksempel her:
http://www.theregister.co.uk/content/55/26879.html

Ad 5. At sprede skræk.
Udsendelse af vira kan også udelukkende have til formål at sprede skræk. Det er dog som oftest kun tilfældet, ved de falske virusadvarsler, de såkaldte Hoaxes.

Der cirkulerer på nettet utallige sådanne advarsler, der mere eller mindre troværdigt advarer om vira, der ikke findes. Enkelte er endog så udspekulerede, at de opfordrer til at man sletter vigtige filer eller holder sin pc slukket på enkelte datoer. Som regel indeholder advarslerne opfordringer til at sende advarslen videre - for så kan modtageren jo selv agere virus. Der vil også ofte blive lagt megen vægt på, at advarslen kommer fra en autoritativ kilde.

Disse hoaxes kan være svære at gennemskue, men generelt er det i det mindste en god ide at spørge systemadministrator, før man sender videre til kolleger, familie og venner.

Læs videre om hvordan du beskytter dig mod virus med antivirus programmer.

Se de nyeste og mest udbredte vira og de mest udbredte virus hoaxes i denne tabel.


Kontakt 1984.dk

I samarbejde med  
Privatliv.net
Sikkerhedsforum.dk
IT-politisk forening
Digitalforbruger.dk


Debatforum
Kontakt 1984.dk
Hvem er 1984.dk