1 9 8 4 . d k

Hvad er truslerne


Tjekliste
Fysisk sikkerhed
Firewalls
Virus
- Antivirus
- Virus hoaxes
Sikker e-mail
- Filtyper
Spyware
Sikker surfing
Sikker sletning af data
Gode passwords
Opdatering af programmer
Social engineering
- Forholdsregler
Databaser
Undgå spam
Følsomme oplysninger over nettet

Links
Søg
Arkiv
BESKYT DIG SELV

Spyware


Spyware er enhver form for software, som benytter en brugers internetforbindelse til at sende informationer, uden brugeren har givet tilladelse til dette.

De fleste spyware programmer sender ikke personlige data, men det er næsten umuligt i praksis at se, hvad der bliver sendt ud på nettet. Derfor er det meget vigtigt at beskytte sig mod spyware - og at fjerne det igen, hvis det først er blevet installeret på ens pc.

Langt det meste spyware installeres sammen med gratis eller billige programmer hentet på nettet. For at finansiere udviklingen af disse programmer, er der mange producenter, der modtager penge fra spyware producenterne for at inkludere deres spyware i andre programmer. Derfor vil langt det meste spyware kunne undgås ved aldrig at installere programmer, der ikke er tjekket for spyware. Det kan bla. ske på Spyware-Guide.com. Det er dog LANGT fra alle spywareprogrammer, der er med i deres database.

Husk at det ikke kun er små ukendte programmer, der indeholder spyware. Selv programmer som Netscapes og RealPlayer har haft spyware indbygget. Og verdens mest downloadede program, Kazaa, benytter også spyware. Læg også mærke til, at MANGE programmer, der angiver at fjerne spyware, selv er spyware.

Spyware kan også blive downloadet via hjemmesider grundet usikre indstillinger i browsere.

Spyware tjekkere
Selvom du husker at tjekke din software ovenfor, er det en god ide at installere en egentligt spyware tjekker. Der findes adskillige programmer til dette, men 1984.dk anbefaler to gratis programmer, Spybot og Ad-Aware. Begge er gode til at finde spyware, og Spybot kan også beskytte din pc på andre måder. Fx. kan Spybot ligge i hukommelsen og hele tiden holde øje med spyware. Til gengæld er Ad-Aware en smule nemmere at benytte. Husk at begge programmer skal holdes opdateret jævnligt - det foregår nemmest i Spybot.

Du kan finde programmerne her:
Spybot
Ad-Aware
Brugervejledning på engelsk til Spybot
God brugervejledning på dansk til Ad-Aware
Begge programmer findes på dansk

Også i forbindelse med spyware er det vigtigt at installere en firewall. En god firewall kan nemlig advare dig, hvis spyware forsøger at sende oplysninger ud på internettet.

Læs mere om spyware
- På http://www.spywarefri.dk/ - et fremragende dansk site med MANGE oplysninger om spyware. Kan stærkt anbefales.
- Fildelingsprogrammer - med eller uden spyware? (EN)
- Spywareinfo kæmpe site med beskrivelser, info, FAQs, tutorials osv. om alt, der er relateret til spyware (EN)
- Spychecker - download af programmer, der kan beskytte dig mod spyware.


Kontakt 1984.dk

I samarbejde med  
Privatliv.net
Sikkerhedsforum.dk
IT-politisk forening
Digitalforbruger.dk


Debatforum
Kontakt 1984.dk
Hvem er 1984.dk