1 9 8 4 . d k

Hvad er truslerne


Tjekliste
Fysisk sikkerhed
Firewalls
Virus
- Antivirus
- Virus hoaxes
Sikker e-mail
- Filtyper
Spyware
Sikker surfing
Sikker sletning af data
Gode passwords
Opdatering af programmer
Social engineering
- Forholdsregler
Databaser
Undgå spam
Følsomme oplysninger over nettet

Links
Søg
Arkiv
BESKYT DIG SELV

Gode passwords - vigtig


Størstedelen af de sikkerhedsforanstaltninger, der i øvrigt er beskrevet på disse sider, kan vise sig fuldstændigt virkningsløse, såfremt en ondsindet person kan overtage din pc som sin egen. Det kan ofte ske, hvis dine passwords ikke er sikre nok.

Desværre er alt for mange passwords alt for lette at gætte. Og alt for mange mennesker omgås deres passwords alt for lemfældigt.

Nedenfor er 12 regler, der kan hjælpe dig til at opnå en større grad af beskyttelse, når du bruger passwords.
 1. Brug tid på at lave gode passwords og beskytte dem.
 2. Brug forskellige passwords. Et enkelt password til mange forskellige ting er det samme som at gøre livet nemmere for hackere. Er der blot et af stederne et svagt led i kæden, vil en hacker kunne komme ind over alt. Brug evt. mnemo-teknikker til at huske dem. Et password til din internet-forbindelse kunne fx være aTkTm1iFhW! (alle Tiders kodeord til min 1. internet Forbindelse hos worldonline!).
 3. Brug passwords, når der er mulighed for det. Også selvom der ikke er vigtige ting at beskytte. Jo flere passwords, en hacker skal bryde, jo større mulighed er der for, at han vil give op.
 4. Brug altid lange passwords. Et godt password skal være på mindst 8 karakterer, og det må ikke kunne udledes (ALDRIG navnet på din kone, dit telefonnummer, et opslagsord el. lign.).
 5. Brug små bogstaver, store bogstaver, cifre og symboler (fx .!;:,=+?), så er de langt sværere at knække.
 6. Skift ofte dine passwords. Specielt ved sensitive informationer.
 7. Pas på med passwords, der er almindelige ("12345678" er fx et meget brugt password, og en hacker vil meget ofte prøve de meget almindelige passwords først).
 8. Du må aldrig dele dit password med andre. Heller ikke din familie. Det er muligt, at du kan beskytte dit password, men det er ikke sikkert andre kan.
 9. Du må ikke gemme passwords på din computer eller sende dem pr. mail. Kun hvis du har en sikker kryptering med password-beskyttelse.
 10. Hvis du absolut har brug for at skrive dit password ned, skal det gemmes imellem anden information, således at det ikke kan ses, at det er et password. Hvis der er tale om et kontor eller lign., hvor andre har almindelig adgang, bør du aldrig skrive dit password ned på papir.
 11. Hvis du alligevel vælger at bryde regel 8, så giv aldrig dit password til andre over telefonen, medmindre du er 100% sikker på identiteten af denne person og at vedkommende skal bruge dit password. Du bør ændre dit password efter en anden har benyttet det.
 12. Bed folk om at se væk, når du skriver dit password ind. Et password er personligt, og du kan derfor roligt bede dine kolleger eller familie se den anden vej.
Og så lige en gang til:
Brug ALDRIG almindelige ord og navne. Heller ikke i kombination med tal eller andre ord. En cracker prøver først de ord, der kan findes i en ordbog, dernæst i kombination, så tal og ord i kombination med tal, derefter ord med lidt forkerte stavninger og så tilfældige kombinationer.

Eksempler på dårlige passwords:
password, malene, jensen, fido, gurli-margrethe, petersen40, 2barnebarn, sommerfærie, KontorStol, 123456, cdefghij.

Eksempler på gode passwords:
1mWut!g6m, aTkTm1iFhW!, ApfJ!s2

Sidst opdateret: 25. May 2003 20:35
.


Kontakt 1984.dk

I samarbejde med  
Privatliv.net
Sikkerhedsforum.dk
IT-politisk forening
Digitalforbruger.dk


Debatforum
Kontakt 1984.dk
Hvem er 1984.dk