1 9 8 4 . d k

Hvad er truslerne


Tjekliste
Fysisk sikkerhed
Firewalls
Virus
- Antivirus
- Virus hoaxes
Sikker e-mail
- Filtyper
Spyware
Sikker surfing
Sikker sletning af data
Gode passwords
Opdatering af programmer
Social engineering
- Forholdsregler
Databaser
Undgå spam
Følsomme oplysninger over nettet

Links
Søg
Arkiv
BESKYT DIG SELV

Firewalls - vigtig


En firewall er en maskine eller et program, der blokerer for uautoriseret adgang til et netværk eller en enkelt-stående pc på et netværk. Såfremt firewall´en beskytter en enkelt pc, kaldes den oftest en personlig firewall. Personlige firewalls, der er forholdsvist enkle at konfigurere, kan findes gratis på internettet (se nedenfor). Firewalls bruges ofte til at beskytte mod uautoriseret adgang fra internettet til et privat netværk - specielt virksomheders intranet. Al elektronisk kommunikation passerer gennem firewall´en, der undersøger om kommunikationen kan få lov at passere. Hvis kommunikationen ikke er i orden i forhold til de opstillede kriterier, vil den blive blokeret af firewallen. Herefter kan en bruger eller systemansvarlig analysere data fra firewall´en, hvis man føler behov herfor.

Alle pc´ere på internettet bør have en firewall installeret for at sikre mod uautoriseret adgang fra nettet, men der er også andre grunde til at få den installeret.

En god firewall (som fx Zone Alarm, Sygate eller Kerio) kan ikke alene gøre din pc næsten usynlig udadtil, den kan også give dig advarsler hver gang et program forsøger at sende data ud på internettet fra din maskine. Du kan altså spærre for uautoriserede opkald via dit modem (til dyre sydhavsøer), du kan sikre, at din e-mail klient ikke sender mails uden dit vidende, du kan forhindre spyware i at sende oplysninger om dig og din pc ud på nettet osv.osv.

Du kan finde den gratis Zone Alarm firewall på http://www.zonelabs.com
Du kan finde den gratis Kerio firewall på http://www.kerio.com/kpf_home.html
Du kan finde den gratis Sygate Personal Firewall på http://smb.sygate.com/buy/download_buy.htm
Du kan finde den gratis Agnitum Outpost Free på http://www.agnitum.com/download/

Brug af firewall
Kerio og ZoneAlarm firewalls er meget nemme at benytte til almindelig personlig brug. De skal blot installeres, maskinen genstartes, og så har man en kørende firewall (Sygate og Agnitum er endnu ikke testet af 1984.dk, men de er meget rost).

Når et program på din maskine forsøger at kommunikere ud på internettet eller dit lokale netværk, vil du få en besked om det. Beskeden indeholder oplysninger om, hvilket program, der vil kommunikere, og hvorhen det vil kommunikere. Du skal kun godkende kommunikationen, hvis du er sikker på, at programmet skal sende data ud fra din maskine og hvis du kender programmet.

Eksempelvis vil dit e-mail program give en besked, når det forsøger at hente dine mails. Har du tillid til dit e-mail program, kan du trykke ja, og måske også, at firewallen skal huske dette til næste gang. Ellers kan der komme mange beskeder ved almindelig brug.

På samme måde som ved udgående kommunikation, vil firewallen også give dig besked, hvis nogen eller noget prøver at kommunikere udefra til din PC uden du selv har bedt om det. I dette tilfælde skal du være meget sikker på, at du vil give lov, før du trykker ja ("permit").

Det er vigtigt at vide, at firewalls kan give advarsler om udefrakommende kommunikation, selvom der ikke er nogen, der forsøger at bryde ind på din PC. Dette er specielt et problem i ZoneAlarm - så lad være med at gå i panik - der er lukket af for kommunikationen, medmindre du selv siger ja til den.

Du kan læse mere om firewalls her:
Net-FAQ om firewalls, her er også links til producenters hjemmesider
En større engelsk artikel fra networkcomputing.com
Firewall Basics
Do I need a home firewall?
Ofte stillede spørgsmål (OSS) i dk.edb.sikkerhed - Har jeg brug for en firewall? 1984.dk er ikke enige i de dragne konklusioner, men teksten er et vægtigt indslag i debatten om firewalls.

Sidst opdateret: 25. May 2003 20:35


Kontakt 1984.dk

I samarbejde med  
Privatliv.net
Sikkerhedsforum.dk
IT-politisk forening
Digitalforbruger.dk


Debatforum
Kontakt 1984.dk
Hvem er 1984.dk