1 9 8 4 . d k

Hvad er truslerne


Tjekliste
Fysisk sikkerhed
Firewalls
Virus
- Antivirus
- Virus hoaxes
Sikker e-mail
- Filtyper
Spyware
Sikker surfing
Sikker sletning af data
Gode passwords
Opdatering af programmer
Social engineering
- Forholdsregler
Databaser
Undgå spam
Følsomme oplysninger over nettet

Links
Søg
Arkiv
BESKYT DIG SELV

Sikker e-mail - vigtigt


E-mails er en af de største risikofaktorer ved surfing på internettet. Der er dog en række forholdsregler at tage, som næsten helt kan fjerne denne risiko.

Men husk: En ukrypteret e-mail er ikke sikrere end et åbent postkort. Den kan meget let samles op på vejen mod modtageren og aflæses uden problemer.

Moderne e-mail klienter har indbygget mange funktioner, der kan lette dagligdagen for brugerne eller sætte kulør og interaktivitet på e-mails. Desværre giver mange af disse ekstra funktionaliteter også sikkerhedshuller. Sikkerhedshuller, der ikke er nødvendige for den basale funktionalitet i e-mails - at sende tekst via internettet.

For at sikre dig mod angreb via e-mail kan du derfor:

1. Slå alle funktioner fra, der kan køre programkode automatisk (ActiveX, Javascript osv.) Hvis en programkode kan eksekveres via en e-mail er du i princippet lige så udsat for angreb, som hvis du lod fremmede mennesker installere programmer på din pc. Bruger du Outlook eller Outlook Express, burde du måske overveje at skifte til et andet e-mail program. Fx Eudora. Microsofts e-mail pogrammer er nemlig meget ofte offer for sikkerhedhuller.

2. Slå HTML-visning fra - du kan altid slå den til igen, hvis det viser sig nødvendigt. HTML kan indeholde eller henvise til programkode i selve mailen eller på internettet. HTML kan endvidere indeholde webbugs.

3. Åbn ALDRIG vedhæftede eksekverbare filer (se mere om filtyper) Bør nok udvides med: "medmindre det er absolut nødvendigt" for at dække MS Office filer, der kan indeholde makrovira.

4. Send ALDRIG virusadvarsler, kædebreve o.lign. videre medmindre du har kontrolleret dem GRUNDIGT først. Den slags mails er stort set aldrig ægte. Men hvis en af dine venner sender dig en mail om en underskriftsindsamling på nettet el.lign., kan du selvfølgelig godt sende den videre (efter du har kontrolleret, at den rent faktisk findes på den angivne hjemmeside).

5. Hvis du sender mails videre (forwarder) ud af virksomheden, må du aldrig lade den eller de tidligere afsenderes e-mailadresser stå - medmindre du er sikker på, at der er en god grund til det.
I nogle mail-klienter kan dette dog være svært at overholde af tekniske årsager.

6. E-mailadresser i mailinglister og masseudsendelser skal altid skrives i BCC: feltet. Ellers kan alle se alles mailadresser. Det er ikke alene generende for mange mennesker, det kan også skabe voldsommme ridser i et ellers godt ry. Og så kan det betyde, at man forærer sine kunder væk - se fx artiklen "Et fatalt klik på en computer" på: Vinavisen.dk.

7. Husk at du ikke kan være sikker på afsenderen af en mail
En del vira opsamler adresser fra folks adressebøger og benytter senere disse adresser som afsender. Det betyder, at det sagtens kan se ud som om, du modtager en virus fra en person, der aldrig har haft en virus på sin pc. Derfor - lad være med bevidstløst at beskylde folk for at sende vira videre.
Hvis du vil sikre dig, hvorfra en mail kommer, skal du se på dens header. Dette gøres forskelligt i forskellige mailprogrammer - i Outlook og Outlook Express ved at højreklikke på mailen og vælge indstillinger - internet brevhoveder (options - internet header). Nu kan du se, hvorfra mailen kommer ved at følge denne vejledning (EN).

8. Indholdsrude (preview)
Hvis du bruger Outlook eller Outlook Express, bør du slå funktionen "indholdsrude" fra. Den automatiske visning svarer i mange tilfælde til, at mailen åbnes.

Sidst opdateret: 25. May 2003 20:35


Kontakt 1984.dk

I samarbejde med  
Privatliv.net
Sikkerhedsforum.dk
IT-politisk forening
Digitalforbruger.dk


Debatforum
Kontakt 1984.dk
Hvem er 1984.dk